Unități de măsură romane: Lungimi și arii

unitate de masura

Sistemul de măsurare roman a fost esențial în viața cotidiană și în administrarea vastului Imperiu Roman. Romanii au dezvoltat unități de măsurare pentru a gestiona resursele, teritoriile și construcțiile lor. În acest articol, vom explora unitățile de măsură roman pentru lungimi și arii și modul în care acestea au influențat istoria și cultura Romei antice.

Unități de Măsură pentru Lungimi

1. Digitus (Degetul)

Cel mai mic submultiplu al unității romane de măsurare pentru lungime, digitus, reprezenta aproximativ 1/16 dintr-un picior roman (pes). Era echivalent cu aproximativ 1.85 centimetri sau 0.73 inci.

2. Pes (Piciorul)

Piciorul roman, cunoscut sub numele de „pes,” era una dintre cele mai comune unități de măsură pentru lungime. Era echivalent cu aproximativ 29.6 centimetri sau 11.65 inci. Un pes era împărțit în 16 digitus.

3. Cubitus (Antebrațul)

Cubitus sau antebrațul era o altă unitate de măsurare pentru lungime. El reprezenta aproximativ 1.5 picioare romane sau 44.4 centimetri. Cubitus era adesea folosit în construcții și arhitectură.

4. Passus (Pasul)

Passus sau pasul roman reprezenta lungimea unui pas obișnuit. Era echivalent cu aproximativ 1.48 metri sau 4.86 picioare romane.

5. Stadium (Stadionul)

Stadium sau stadionul roman era o unitate de măsurare pentru lungime folosită în competițiile sportive, precum cursele de alergare. Era echivalent cu aproximativ 185 metri sau 606.96 picioare romane.

Unități de Măsură pentru Arii

1. Actus (Acre)

Actus era o unitate de măsură romană pentru arii și era echivalentă cu aproximativ 1.42 acri sau 5762 metri pătrați. Această unitate era folosită în cadrul proprietăților agricole și în administrarea terenurilor.

2. Iugerum (Iugerum)

Iugerum reprezenta o suprafață de teren măsurată în jurul valorii pe care doi boi puteau să o ară într-o zi. Era echivalent cu aproximativ 0.62 acre sau 2509 metri pătrați.

3. Centuria (Centurie)

Centuria era o unitate de măsură pentru arii utilizată în cadrul diviziunii militare romană cunoscută sub numele de „centurie.” Era echivalentă cu aproximativ 1.48 acri sau 6000 metri pătrați.

Utilizarea și Impactul Unităților de Măsură Romane

Unitățile de măsură romane au fost esențiale în administrarea teritoriilor imperiale, colectarea impozitelor și planificarea construcțiilor publice. Ele au contribuit la dezvoltarea infrastructurii și a rețelelor de drumuri, precum și la organizarea orașelor și a terenurilor agricole. De asemenea, au avut un impact semnificativ asupra culturii și a modului de viață roman, stabilind standarde pentru dimensiunile și distanțele folosite în arhitectură și planificare urbană.

În perioada modernă, multe unități de măsură romane au fost înlocuite cu sistemul metric sau cu alte sisteme de măsurare. Cu toate acestea, influența lor a rămas în domeniile arhitecturii, artei și în terminologia folosită în unele țări europene. De exemplu, cuvinte precum „piede” sau „stadiu” au fost influențate de unitățile de măsură romane.

Unitățile de măsură romane pentru lungimi și arii au jucat un rol esențial în dezvoltarea și administrarea Imperiului Roman. Ele au influențat cultura și au contribuit la organizarea eficientă a teritoriilor și resurselor. Chiar dacă multe dintre aceste unități nu mai sunt folosite în mod obișnuit astăzi, ele rămân parte integrantă a istoriei și moștenirii Romei antice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *