Ce să faci dacă ai o reacție alergică severă

Ce să faci dacă ai o reacție alergică severă

Alergiile pot fi neplăcute și pot varia de la manifestări ușoare până la simptome grave care pun viața în pericol. Dacă ai fost diagnosticat cu o alergie sau crezi că ai dezvoltat una, este esențial să fii pregătit și să știi cum să reacționezi în cazul unei reacții severe.

Cum să identifici o reacție alergică severă?

În primul rând, să înțelegem cum poți identifica o reacție alergică severă. Acestea sunt diferite de reacțiile alergice ușoare, cum ar fi mâncărimile sau nasul înfundat. O reacție alergică severă este cunoscută sub numele de anafilaxie și poate pune viața în pericol. Simptomele unei reacții alergice severe pot apărea rapid, adesea în câteva minute de la expunerea la alergenul declanșator. Acestea pot include:

 1. Umflarea feței, buzelor sau limbii, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație.
 2. Respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație.
 3. Senzație de constricție în gât sau senzație de nod în gât.
 4. Bătăi rapide ale inimii și paloare.
 5. Erupții cutanate extinse sau urticarie.

Dacă experimentezi aceste simptome sau observi că cineva din jurul tău prezintă asemenea semne, trebuie să acționezi imediat.

Cum să reacționezi în cazul unei reacții alergice severe?

Dacă tu sau cineva de lângă tine prezentați semne de anafilaxie, iată ce trebuie să faci:

 1. Sună imediat la numărul de urgență: Nu pierde timpul! În cazul unei reacții alergice severe, fiecare secundă contează. Sună imediat la numărul de urgență sau cere cuiva să facă acest lucru pentru tine. Comunică clar că este o situație de anafilaxie și descrie simptomele pe care le observi.
 2. Administrează autoinjectorul de epinefrină: Dacă ai fost diagnosticat cu o alergie severă și ți s-a prescris un autoinjector de epinefrină, folosește-l imediat. Înțelege cum să-l utilizezi în avans, deoarece vei fi tensionat în momentul potrivit. Autoinjectorul de epinefrină poate oferi o ușurare temporară a simptomelor și poate câștiga timp până la sosirea ajutorului medical.
 3. Cere ajutorul celor din jur: Dacă te afli într-un loc public sau cu prieteni, informează-i pe cei din jur despre situația ta și cere-le să te ajute. Poți întreba dacă cineva are antihistaminice, deși epinefrina rămâne prima opțiune de tratament. De asemenea, roagă pe cineva să te însoțească la spital sau să cheme o ambulanță dacă este necesar.

Cum să previi reacțiile alergice severe?

Prevenirea este întotdeauna cea mai bună opțiune atunci când vine vorba de reacții alergice severe. Înțelegerea și evitarea alergenilor sunt cheia pentru a reduce riscul acestor reacții. Iată câteva măsuri preventive:

 1. Identifică alergenii: Consultă-te cu un alergolog pentru a identifica exact ce te provoacă. Acest pas este crucial pentru a evita contactul cu alergenul.
 2. Fii pregătit mereu: Dacă ai fost diagnosticat cu o alergie severă, poartă întotdeauna cu tine autoinjectorul de epinefrină și asigură-te că știi cum să-l folosești.
 3. Educă-ți familia și prietenii: Asigură-te că persoanele apropiate știu despre alergia ta și cum să reacționeze în caz de urgență.
 4. Evită provocările: În măsura posibilului, evită situațiile și locurile în care există riscul expunerii la alergenul tău.
 5. Învață despre gestionarea alergiilor: Înscrie-te la cursuri de prim ajutor sau alătură-te unor grupuri de suport pentru a învăța mai multe despre gestionarea alergiilor.

Reacțiile alergice severe pot fi înfricoșătoare, dar cu o pregătire adecvată și cunoștințe despre cum să reacționezi, poți face față acestor situații dificile cu încredere. Amintește-ți întotdeauna că în caz de urgență, apelezi imediat la ajutorul medical și folosești epinefrina dacă ai fost instruit în acest sens. Siguranța ta și a celor din jur depinde de reacția ta promptă și corectă în fața unei reacții alergice severe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *